NIEUWS

15-6-2020

Jaarplanning 2020-2021 gereed

De Newswise planning voor volgend schooljaar is bekend. Bekijk de jaarkalender, zodat bekend is op welke dinsdagavond een nieuwe aflevering online wordt gezet.

Deze planning staat ook onder het tabblad 'Algemeen materiaal'.


27-6-2019

Jaarplanning 2019-2020 gereed

De Newswise planning voor volgend schooljaar is bekend. Bekijk de jaarkalender, zodat bekend is op welke dinsdagavond een nieuwe aflevering online wordt gezet.

Deze planning staat ook onder het tabblad 'Algemeen materiaal'.


11-06-2018

Gratis aflevering Newswise cadeau

Donderdag 14 juni begint het WK voetbal. Wilt u alvast in de stemming komen voor dit enorme sportevenement? Download dan nu gratis de Newswiseles over dit onderwerp. De les is beschikbaar op de niveaus A1, A2 en B1. Niveau A1 is geschikt vanaf groep 7. 

Download tekst niveau A1
Download opdrachten niveau A1
Download handleiding niveau A1

Download tekst niveau A2
Download opdrachten niveau A2
Download handleiding niveau A2

Download tekst niveau B1
Download opdrachten niveau B1
Download handleiding niveau B1

Bevalt het werken met Newswise? Vraag dan een gratis proeflicentie van twee maanden aan onder 'aanmelden'.


5-06-2018

Jaarkalender 2018-2019 bekend

Het verschijningsschema van Newswise voor schooljaar 2018-2019 is bekend. Algemene regel is dat Newswise elke twee weken verschijnt. Op dinsdagavond wordt het materiaal online gezet, zodat u er vanaf woensdag mee kunt werken.

U kunt de nieuwe jaarkalender downloaden onder het tabblad ‘Algemeen materiaal’.


24-05-2018

Storing contactformulier www.newswise.nl

Op dit moment kampt de site met een storing, waardoor berichten die op het contactformulier worden ingevuld niet bij ons terechtkomen. Heeft u een vraag aan Newswise? Mail dan direct naar newswise@cedgroep.nl. 


13-02-2018

Artikel: ‘Newswise nu ook voor bovenbouw basisschool’

In KlasseApart verscheen een artikel over Newswise.

Lees ’m hier.


11-12-2017

Kerstcadeau: Christmas aflevering van Newswise

Kom in de kerstsfeer met deze gratis te downloaden aflevering van Newswise over het kerstfeest (dec. 2016) op de niveaus A1, A2 en B1. Niveau A1 is geschikt vanaf groep 7. Het Newswiseteam wenst u fijne feestdagen!

Download tekst niveau A1
Download opdrachten niveau A1
Download handleiding niveau A1

Download tekst niveau A2
Download opdrachten niveau A2
Download handleiding niveau A2

Download tekst niveau B1
Download opdrachten niveau B1
Download handleiding niveau B1

Bevalt het werken met Newswise? Vraag dan een gratis proeflicentie van twee maanden aan.


23-11-2017

Newswise netwerkbijeenkomst 11 april 2018; doorlopende leerlijn PO-VO

Wilt u inspiratie opdoen en informeel ervaringen uitwisselen met andere PO en VO leraren? Kom dan naar onze netwerkbijeenkomst op woensdag 11 april 2018 van 17 tot 20 uur in Nieuwegein. We zorgen voor eten en drinken en laten u een voorbeeld zien van een doorlopende leerlijn PO-VO.

U mag ook een collega leraar (van een andere school) meenemen. Aanmelden kan via newswise@cedgroep.nl.


10-10-2017

Whitepaper 'Understanding Academic Language and its Connection to School Success'

Leesstrategieën en modelen helpen leerlingen bij het ontwikkelen van 'academic language', blijkt uit dit interessante whitepaper. Dit sluit mooi aan bij de aanpak van Newswise. Lees de whitepaper.


20-09-2017

Artikel 'Begrijpend lezen met actuele teksten in de les Engels heeft meerwaarde'

Op medium.com verscheen een artikel over Newswise, waarin een vo- en mbo-docente vertellen over hun ervaring met het werken met actuele teksten in de les. Lees hier het artikel op medium.com.


22-06-2017

Jaarkalender 2017-2018 bekend

Het verschijningsschema van Newswise voor schooljaar 2017-2018 is bekend. Algemene regel is dat Newswise elke twee weken verschijnt. Op dinsdagavond wordt het materiaal online gezet, zodat u er vanaf woensdag mee kunt werken. U vindt de jaarkalender na inlog onder het tabblad ‘Algemeen materiaal’.


8-3-2017

Newswise nu ook op niveau A1

Vanaf vandaag is Newswise ook beschikbaar op niveau A1. Door de toevoeging van dit niveau is Newswise nog beter geschikt om mee te differentiëren. Niveau A1 beschikt, net als de niveaus A2 en B1, ook over voorleessoftware van de tekst en een digibordtool voor de strategie voorspellen (predicting).

Download hier de tekst van niveau A1.
Download hier de opdrachten van niveau A1.
Download hier de handleiding van niveau A1.


23-01-2017

Succesvolle pilot A1-niveau

In de periode november tot december 2016 deden ruim twintig scholen mee aan de pilot Newswise op niveau A1. De pilot is bijzonder goed geëvalueerd. Gemiddeld gaf men het materiaal een rapportcijfer 8. Met name de aflevering over kerst en de aflevering over de Mannequin Challenge scoorden hoog. Alle respondenten gaven aan het A1-niveau een meerwaarde voor Newswise te vinden en zouden het materiaal aan anderen aanbevelen. Dat zijn resultaten waar we trots op zijn!
 
Naar aanleiding van deze succesvolle pilot hebben we besloten om vanaf maart 2017 Newswise definitief uit te breiden met een A1-niveau. Om dit niveau aan te kunnen moeten de leerlingen wel beschikken over een elementaire woordenschat Engels. Houd www.newswise.nl in de gaten voor de exacte datum van verschijning!
 

22-09-2016

Pilot Newswise instapniveau 

Uit ons gebruikersonderzoek (juni 2016) is gebleken dat er behoefte is aan Newswise op een lager niveau. Om het voor sommige leerlingen eenvoudiger te maken om met Newswise te starten, doen we een pilot met een kortere tekst, makkelijkere woorden en een korte leesopdracht. De pilot zal bestaan uit vier Newswise-afleveringen van het instapniveau (op weg naar A2) met tweewekelijkse lessen in de periode november-december 2016. 
Voor deze pilot zoeken we 10 leraren basisonderwijs en/of onderbouw voortgezet onderwijs die behoefte hebben aan dit niveau, om dit met hun groep uit te proberen en feedback te geven door middel van het invullen van een vragenlijst. U ontvangt het materiaal voor de pilot dan per e-mail.
Heeft u interesse om mee te doen? Stuur dan vóór 14 oktober 2016 een bericht met uw gegevens (schoolnaam en het leerjaar) naar newswise@cedgroep.nl.
 

04-07-2016

Jaarkalender 2016-2017 bekend

Het verschijningsschema van Newswise voor schooljaar 2016-2017 is bekend. Algemene regel is dat Newswise elke twee weken verschijnt. Op dinsdagavond wordt het materiaal online gezet, zodat u er vanaf woensdag mee kunt werken. U vindt de jaarkalender na inlog onder het tabblad ‘Algemeen materiaal’.


20-06-2016

Newswise gewaardeerd met rapportcijfer 8 en 95% beveelt aan   

Onlangs vroegen wij u deel te nemen aan ons gebruikersonderzoek en daarin Newswise met een rapportcijfer te beoordelen. Daar reageerden 140 gebruikers op. Het gemiddelde rapportcijfer voor Newswise is een 8! De waardering voor Newswise is dus hoog; 95% van u zou Newswise aanbevelen aan collega’s. 
 
Door het onderzoek hebben we nu meer inzicht in hoe u tegen het begrijpend lezen voor het vak Engels aankijkt en hoe we u in de toekomst nog beter van dienst kunnen zijn. Bij het werken met Newswise noemen de deelnemers als pluspunten: fijne afwisseling in mijn werk, leuke onderwerpen, actualiteit motiveert mijn leerlingen, Newswise is inspirerend om mee te werken en het vormt een goede aanvulling op de methode.
 

Natuurlijk kregen we ook nuttige feedback. Zo is er behoefte aan teksten en opdrachten op A1-niveau. Ook zullen we verder onderzoeken of de ontwikkeling van toetsen bij Newswise haalbaar is, omdat 44% van de respondenten aangeeft dit graag te willen. Dank voor uw deelname!


25-05-2016

Nieuw: Digibordtool bij Newswise

Newswise biedt docenten sinds kort een digibordtool om de leesstrategie voorspellen op een goede manier aan te bieden. Met de digibordtool is het mogelijk om de tekst geblurd (vervaagd) op het digibord te openen. Door op de losse tekstonderdelen te klikken (titel, plaatjes, tussenkopjes) kunt u alle onderdelen los openen. Met het plusje (+) kunt u de tekstonderdelen eventueel vergroten. Op deze manier kunt u al modelend (hardop denkend voordoen) makkelijk met de leerlingen de buitenkant van de tekst bespreken, zonder dat de (snelle) leerlingen worden afgeleid door de rest van de tekst. Meer informatie over modelen vindt u in de Algemene handleiding (manual) van Newswise, te vinden onder het tabblad ‘Algemeen materiaal’.
U vindt de knop naar de digibordtool bij elke nieuwe les en op twee niveaus (A2 en B1). De tool werkt het beste in Google Chrome.
_______________________________________________________________________________________________________

08-02-2016

Artikel: ‘Actuele en aansprekende aanvulling voor het vak Engels’

In KlasseApart verscheen een artikel over Newswise.
Lees ’m hier.10-12-2015

In de pers

Onlangs verscheen er opnieuw een artikel over Newswise in The Learning Teacher Magazine. Zie pagina 18.


 
03-11-2015

Newswise is gestart!

Hear, hear! De CED-Groep heeft Newswise gelanceerd: lessen begrijpend lezen voor het vak Engels. De lessen van Newswise draaien om een interessant actueel onderwerp uit het (wereld)nieuws.
In de periode november 2014 tot maart 2015 werden in een pilot zeven afleveringen van Newswise positief getest op 15 scholen. Docenten gaven aan: ‘Ik vind dit het eerste product dat de leesvaardigheid Engels systematisch aanpakt’ en ‘De lessen waren prettig, doelgericht en de leerlingen waren erg enthousiast. De onderwerpen boden stof tot gesprek.’ 
Ook over het onderwerp van de eerste reguliere aflevering van Newswise is iedereen enthousiast. Deze gaat namelijk over Bond… James Bond!

11-09-2015

Deelname beurzen en conferenties

Newswise is met een stand aanwezig op de Conferentie HSN 29 (13 en 14 november) en Good Practice Day Talen (29 januari). Graag tot dan!

21-09-2015

In de pers

Onlangs verscheen er een artikel over Newswise in The Learning Teacher Magazine. Zie pagina 14.


01-09-2015

Aankondiging

In het najaar van 2015 start Newswise: tweewekelijkse lessen begrijpend lezen voor het vak Engels aan de hand van actuele teksten. Blijf via deze site op de hoogte van de ontwikkelingen en volg ons op Twitter: @Newswise_nl en op Facebook.